Oficiálně vydané příběhy

Obsah článku:

Zatracenec (1996)

Zatracenec
Autor:Simon Hawke
Překlad:Jana Bělohlávková
Vydavatel:Návrat
Jazyk:Čeština
ISBN: 80-7174-854-4
Počet stránek:275

Anotace

Malé dítě - míšenec, které bylo odloženo v Athasianské poušti, je zachráněno putujícím druidem a přineseno do chrámu ve Zvučících horách. Vychováván mystickými kněžkami villichi, je Sorak vzděláván podle Cesty Druidů a Ochránce. Utrpení, kterým prošel na poušti, však způsobilo rozštěpení jeho osobnosti. Stal se společenstvím v jednom, obýván několika bytostmi, uvězněnými v jednom těle, z nichž každá má svůj vlastní hlas a skryté schopnosti. Sorak nejenže vede vnitřní boj ve snaze vyřešit konflikt svého nitra, ale začne pátrat po svém původu a hledat mocného kouzelníka, který je znám pouze jako Mudrc a který byl odsouzený k smrti.

Recenze

Kniha Simona Hawka s názvem Zatracenec je prvním dílem trilogie odehrávající se ve světě pro AD&D - Dark Sun. Vypráví příběh Soraka - míšence pulčíka a elfa, který je zanechán svému osudu v poušti. Poté co je nalezen a zachráněn vyrůstá v klášteře Villichi - kněžek s psionickými schopnostmi, kde se má jeho nadání ještě více prohloubit.
Brzy se však zjistí,že Sorak je čímsi zvláštní - je společenství v jednom - jeho mysl se skládá z několika samostatných osobností, čímž se příběh rozplétá v úplně jiných rovinách.
Sorak se dostává do města, kde svou osobností způsobí opravdový poprask, zaplete se do místních politických třenic a jak už to bývá, zlo prohrává, dobro vítězí a tak se můžeme vydat vstříc druhému dílu.
Jakkoli má kniha nádech brakové fantasy, mnohými myšlenkami a náměty patří spíše k lepším kouskům literatury podobných žánrů

Autor recenze: Skaven

Velké slunce pálí neúprosně vše, co se pohybuje během dne po velké poušti, několik tisíc mil a nic než poušť, svět, který je tvořen pouští. Sem tam se objevuje oáza života, ale nikdo neví jestli vydrží na moc dlouho. Cesty jsou ohrožovány nájezdníky a neznámými monstry. Zbraně ze železa jsou vzácnější města a všude vládne smrt... To je svět pouští, to je Dark Sun.
Kniha Zatracenec je velmi zajímavá, nejen světem, ale i hlavním hrdinou. Jedná se o elfčíka, křížence elfa a půlčíka, s rozštěpenou osobností. Ne, nemá 2 osobnosti, ani 3, on jich má minimálně 6 a stále nové a nové objevuje. On, Sorak, je Společenství v jednom. Oplývá i rychlostí bojovníka, mocí mága, šikovností zloděje, odolností hraničáře, moudrostí klerika atp. Vždy, když otřebuje pomoc, nechá vystoupit někoho ze svého nitra na povrch a tan poté ovládá jeho tělo a chování, díky tomu také přežije mnohé situace v této velmi napínavé, inspirující a příjemně čtivé knize. Dobrodružství Soraka, který byl vychováván v klášteře ženských kouzelnic-bojovnic, je založeno hlavně na tom, že se snaží najít někoho, kdo by mu řekl co je zač. Hledá cestu, jak pochopit sám sebe, hledá svůj původ a jen tak mimochodem zachraňuje města od padouchů a pomáhá ilegální, ale hodné, organizaci kouzelníků v boji proti zlu. :-)
Kniha je fakt akční nářez a soubojů se zloduchy je zde plno. Dark Sun, jako ne příliš známý svět, poskytuje tomuto dobrodružství skvělé prostředí, které je pro mnohé čtenáře plné překvapení a nových informací. Z knihy nelze až tolik cítit beznadějnost situace na Dark Sunu, ale mne to ani tolik nevadilo. Velká část knihy se stejně odehrává v městě Tyr, tedy z okolní pouště toho tolik vidět není :-)
Shrnutí - kniha je velmi akčně laděná, ale to nijak nesnižuje její kvalitu, čte se díky tomu dosti rychle a na to, že hlavní hrdina skoro nonstop vede samomluvné rozhovory si zvykne čtenář docela rychle. Všem bych tuto knihu doporučil, i když třeba nejsou fanoušky Dark Sunu.

Autor recenze: Karadum
Napsal Yoltan 04.07.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 11 příspěvků.
ČAS 0.13938593864441 secREMOTE_IP: 3.15.5.183