Zbraně I.

Obsah článku:

Dejada&Pelota (Dejada&Pelota)

Status: oficiální
Zdroj: Gladiator’s Handbook
Cena: 6 zl
Váha: 8
Velikost: M
Typ: Bodná/Drtivá
Rychlost: 8
Zranění S-M/L: 1d8/1d6
Kadence: 1/1
Dostřel S/M/L: 1/2/3

Popis zbraně

Dejada se skládá z jakési vypletené pálky nošené na zápěstí, která se používá pro odpalování projektilu, pelota, velkou rychlostí. Pálka se vyrábí tak, že vezmeme dvě žeberní kosti z eldru mezi kterými se vypleteme podlouhlý prohnutý koš. Pro dobrý úchop slouží držadlo na otevřeném konci, do kterého se ruka zasune jako do rukavice. Velikost pálky se mění s velikostí nositele, pálka pro lidi je obvykle dvě stopy dlouhá a šest palců široká. Pálka je vždy pro jednoruční použití, protože druhou ruku potřebujete pro nabíjení pelotou.
Pelota jsou kulaté předměty asi tak dva palce v průměru, kameny, ježci nebo klubka bodláčí. Jako pelota však mohou být použity i keramické nádobky naplněné plynem, olejem, jedem a jiné rozličné náplně.
Stále se vedou diskuze o místě původu této zbraně, v úvahu přicházejí a to Zvučné hory nebo Půlměsíční prales. Prodle nálezu v archívech používali pálku Pulčíci z hor pro odpalování brouků šílenství na záda silnějších kořistí. Železné pálky jsou velice vzácné, avšak železné peloty jsou docela běžné.

Dovednost

Dejada se používá tak, že se do pálky vloží pelota a samotné vrhnutí projektilu se provede dlouhým pohybem celé paže. Tímto projektil dosahuje velice vysoké rychlosti. Střela může dosáhnout rychlosti více než 200 mph, i když jen na krátkou vzdálenost. Bonus za sílu se přidává ke každému útoku. Dovednost vám zaručuje jednu střelu v každém kole.

Specializace

Gladiátor specializující se na dejada se může pokusit pálkou zachytit pelotu vrženou proti němu jiným gladiátorem. Pokud útočník provedl úspěšný hod na útok, bránící se gladiátor může provést záchranný hod proti zkamenění, aby zachytil pelotu na něj vrženou. Takto zachycenou pelotu může okamžitě vrhnout zpět nezávisle na iniciativě, pokud má však zbývající útoky v tomto kole. Jinak jsou všechny ostatní akce pro postavu v tomto kole skončeny.
< Dejada&Pelota >
Carikkal Dvoustranné kopí
dle Complete Gladiator's Handbook přeložil Yoltan a malůvky spáchal Mike
Napsal Yoltan 09.04.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 1 příspěvek.
ČAS 0.040209054946899 secREMOTE_IP: 18.223.106.100